lauantai 23. syyskuuta 2017

Real alea Tampereella: Fuller's American Fall

Olen kirjoitellut aiemminkin ensikohtaamisestani perusbrittiläiseen real aleen. Kellarilämpöisenä tarjoiltu lähes hiilihapoton katkerohumaloitu olut oli lähellä jäädä juomatta. Ennen tuota kokemusta olin mieltänyt esimerksi bitterit Fuller'sin London Priden tölkki/kegi-version tapaiseksi melko runsaasti hiilihapotetuksi tavaraksi. Mutta mikä ihmeen juttu real ale sitten oikein on?

Wikipedia kertoo asiasta seuraavaa: "Brittiläisestä elävästä pintahiivaoluesta käytetään nimitystä real ale. Kyseessä ei ole oluttyyppi vaan tapa tarjoilla ale-tyyppistä olutta. Real ale on suodattamaton olut, joka jatkaa käymistään olutravintolan tynnyrissä. Ravintolassa real ale perinteisesti pumpataan käsipumpulla. Britteinsaarilla Real ale -perinnettä vaalii Campaign for Real Ale -yhdistys." Joskus törmää myös termiin cask ale: "Cask ale or cask-conditioned beer is unfiltered and unpasteurised beer which is conditioned (including secondary fermentation) and served from a cask without additional nitrogen or carbon dioxide pressure. Cask ale is also sometimes referred to as real ale in the United Kingdom, a term coined by the Campaign for Real Ale, often now extended to cover bottle-conditioned beer as well."

Real ale eroaa normaalista pullo- tai kegi-oluesta myös muutoin, kuin hiilihappoisuutensa perusteella. Olutwiki valistaa: "Real Ale on oma maailmansa, ja sen tarjoilu ja kypsytys vaatii taitoa ja asiantuntemusta ravintolalta, koska on mm. tiedettävä, milloin olut on kypsää tarjottavaksi. Jälkikäyminen tapahtuu yleensä ravintolan tiloissa, ja kun tynnyri (cask) avataan, se on tyhjennettävä muutaman päivän sisällä. Oluen maku myös kehittyy koko ajan tynnyrin avaamisen jälkeen - eli se alkaa hiljalleen hapen vaikutuksesta pilaantua."

Caskin erityisominaisuudet huomioiden ei ole mikään yllätys, etteivät kaikki pubit real alea tarjoile. Helsingissä käsittääkseni ainakin St. Urho, Black Door ja Angleterre tarjoilevat jatkuvasti pumpputavaraa. Tampereen tilanteesta en ole aivan yhtä vahvasti selvillä. Huomasin kuitenkin Salhojankadun Pubin mainostavan avanneensa torstaina 21.9. caskin Fuller'sin American Fallia. Kyseessä on brittityylinen melko mieto (4% tai 4,5% vähän lähteestä riippuen) bitteri. Päätin hypätä pyörän selkään ja käydä maistamassa oluen, sillä ainahan kaikki uusi kiehtoo.

Eteeni sain oikeaoppisesti piripintaan täytetyn tuopin. Tuoskussa toffeeta ja makeaa hedelmää. Maku alkuun hieman makeahko. Mukana karamellimaista mallasta sekä ilmeisesti humaloinnista peräisin olevia sitrusaromeita. Jälkimaussa kohtuulliset katkerot. Miellyttävän moniulotteinen sekä nautinnollinen olut. Täytyypä yrittää jatkossakin päästä aina tilaisuuden tullen real alen kimppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti