perjantai 10. marraskuuta 2017

Thornbridge - Late Star: maineikkaan panimon hanaolutta Pyynikin ytimessä

Pyynikin torin laidassa sijaitsee perinteikäs pubi nimeltä Tuoppi. Se on ollut siinä jo yli 50 vuotta. Siitä huolimatta en muistaakseni koskaan ollut käynyt siellä. Viime aikoina olen kuitenkin kuullut luotettavilta tahoilta kehuja paikan olutvalikoimasta: Esimerkiksi Thornberidgellä on kuulemma useampikin vakihana siellä.

Niin mikä Thornbridge? Kyseessä on vuonna 2005 Ashford in the Wateriin perustettu craft-panimo. Jos sijainti ei sano mitään, niin pienen googletuksen jälkeen sanoisin sen sijaitsevan Manchesterin, Sheffieldin ja Nottinghamin muodostaman kolmion keskipisteessä. Panimo on voittanut lukuisia palkintoja ja sen tunnetuin tuote lienee Jaipur IPA, joka näyttää esimerkiksi Ratebeerissä saaneen 93 pistettä.

Panimo kertoo toiminnastaan seuraavaa: "Our initial focus was on a range of cask beers that used traditional recipes but provided a modern twist through the use of a wide range of hops, malts and the innovation and passion of the brewing team." Alkuperäisen panimolaitteiston lisäksi vuonna 2009 valmistui isompi tuotantolaitos ja nykyisin panimo toimiikin kahdessa osoitteessa: "Our original Hall brewery highlights the traditional infusion mash ale system whereas the contemporary Riverside in Bakewell highlights our ability to innovate through technology. The Hall is about experimentation and barrel-ageing and creating premium bottled products. Riverside is innovation, allowing us to attain perfection through fantastic brewing, quality control and packaging of our beers in cask, keg and bottle." Mielenkiintoista. Hieman Bredogin tapaan Thornbridgellä on myös omia pubeja - kaiken kaikkiaan yhdeksän - jotka sijaitsevat Briteissä. Huhuja Helsinkiin perustettavasta baarista on kuitenkin liikkunut jo jonkin aikaa.

Tuoppiin sisään astuessani ilta oli ehtinyt jo melko pitkälle. Paikalla oli muutama vakkkarin oloinen asiakas, sekä iltaa viettämässä ollut parin-kolmen hengen seurue. Minut havaitessaan baarimikko alkoi huuhdella valmiiksi isoa tuoppia. Tunsin oloni hieman vaivautuneeksi, sillä olin ajatellut ottaa vain pienen oluen. Tilatessani Thornbridgen Late Star bitteriä - tarkemmasta tyylimäärityksestä puhukaamme myöhemmin- painotin sanaa pieni. Hieman yllättyneenä baarimikko vaihtoikin lasin välittömästi pienempään.

Ratebeer luokittelee Late Starin Premium Bitteriksi / Extra Special Bitteriksi. BJCP:n vuoden 2015 versio tuntee vain alaluokat Ordinary Bitter, Best Bitter ja Strong Bitter. Viimeksimainitun kohdalla kerrotaan: "In England today, 'ESB' is a Fullers trademark, and no one thinks of it as a generic class of beer. It is a unique (but very well -known) beer that has a very strong, complex malt profile not found in other examples, often leading judges to overly penalize traditional English strong bitters." Jos kuvauksia yrittää jotenkin tiivistää, niin Ordinary Bitter on vahvuudeltaan 3,2-3,8%, kun taas Strong Bittereissä alkoholia on 4,6-6,2% Best Bitterit sijoittuvat siihen väliin. Vahvuuden lisäksi myös mallas ja humala korostuvat asteikolla ylöspäin liikuttaessa, mutta Stong Bitter ei välttämättä kuitenkaan ole panimoiden "lippulaivatuote", sillä Best Bitterit ovat ainakin perinteisesti sellaisina toimineet. Late Star sijoittuu 5,0% vahvuudellaan Strong Bitteriksi. Mielestäni BJCP:n kolmiportainen asteikko on aivan riittävä ja itse saattaisin tulla toimeen kahdella tai yhdelläkin luokalla (ja missä menee sitten ero perusbrittiläiseen pale aleen, älkää minulta kysykö).

Paljon tekstiä pienestä oluesta, vaan päästään tässä lopulta itse kyseisen juomankin arviointiin. Tuoksu on hedelmäinen. Maku on yllättäen kirpeän punaisen marjainen. Maltaisuuttakin on mukana. Ihan jees, muttei mitään erityisen päräyttävää tällä kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti